Soundcast - Иноваторът в аудиоиндустрията

Soundcast - Иноваторът в аудиоиндустрията
1 март 2019

Историята

 

Американската компания Soundcast e един от основоположниците в областта на прецизното безжично аудио. Основана е в зората на новия век в Калифорния от група инженери с дългогодишен опит в озвучителната индустрия. Те осъзнават, че по онова време никой производител не предлага преносими аудио системи за употреба на открито, които да са съпоставими като качества с най-добрите домашни озвучителни системи, и приемат предизвикателството да създадат такъв продукт. Сама по себе си тази задача е достатъчно тежка, но екипът инженери иска и нещо повече – за да бъде наистина преносим, продуктът им трябва да бъде безжичен. Това се оказва и най-сериозната пречка по пътя им – тогава Bluetooth стандартът все още не е достатъчно развит, за да може да пренася звук с необходимото високо качество и затова се налага да бъде разработена изцяло нова технология, която да удовлетвори високите изисквания.

 

Основателите на Soundcast влагат целия си опит и познания за да се справят с нелеката задача, пред която са изправени и след няколко години проучвания, разработки и тестове, в началото на 2007г. на пазара се появява Outcast – изключителна за времето си преносима музикална система с прецизен 360-градусов звук, съчетаваща в себе си три усилвателя, четири високоговорителя, отделен събуфър и батерия, позволяваща над 10 часа възпроизвеждане на музика. Тя е предназначена за озвучаване на големи, открити пространства и издържа на дъжд, влага, прах, удари, високи и ниски температури и ултравиолетови лъчи. И най-важното – Outcast поддържа безжична свързаност. За да го постигне Soundcast разработва и патентова технология за предаване на аудио сигнала, която има достатъчно голям капацитет за да пренася висококачествен звук без той да се влияе от загуба на качество, външни смущения и осезаемо забавяне. Компанията разработва док за iPod и универсална приставка за други устройства, които чрез новата технология стриймват музика към Outcast. Така Outcast може да демонстрира пълните си възмоности, а Soundcast преборва традиционното разбиране, че за да се постигне високо качество на звука, сигналът трябва задължително да се пренася по кабел.

 

Въпреки, че Outcast е доста голям и относително тежък и неудобен за пренасяне, отзвукът сред потребителите е изключително положителен и моделът бързо набира верни почитатели. Качествата и дизайнът на продукта получават и редица позитивни отзиви от специализирани издания и множество награди. През 2007г. Outcast получава и наградата за иновативен дизайн и инженеринг от престижното Изложение за Потребителска Електроника (CES) в Лас Вегас.

 

Успехът на първия модел на Soundcast води и до създаването на Outcast Jr. – по-малък и по-достъпен брат на Outcast, в който са вложени същите технологии и иновации, както в по-големия модел. Двата модела стават предпочитаното озвучаване за градински партита, барбекюта и ваканции сред природата и печелят на компанията многобройни фенове по света. Моделите стават много популярни и сред притежателите на лодки и яхти, които оценяват високо техните звукови качества, преносимост и водоустойчивост. Целта е изпълнена - Soundcast успява да създаде портативни, безжични аудио системи, устойчиви на външни влияния, които да отговарят на изискванията на ценителите на висококачествения звук!

 

Междувременно Bluetooth стандартът се развива бързо и скоро дава възможност музиката да се стриймва с високото качество, което клиентите изискват и очакват. Напредъкът на технологията позволява на  Soundcast да представи допълнителна приставка за двете си аудио системи и така да ги направи съвместими с всички устойства, поддържащи Bluetooth. А през 2013г. на пазара се появява и Melody – първият модел на компанията с вградена Bluetooth свързаност. Melody e по-компактен от предишните модели, а ергономичния му дизайн с дръжка го прави много удобен за пренасяне. Продуктът отново е високо оценен от специализираните издания и също получава редица награди. Както и предишните модели, Melody също бързо намира верни фенове и помага на Soundcast да навлезе на нови пазари и да придобие известност по света.

 

Настоящето

 

Разбира се, развитието на компанията не спира дотук. След представянето на Melody следва пауза от няколко години, по време на която инженерите на Soundcast съсредоточават всичките си усилия в разработването на изцяло нова гама продукти. Тя стъпва на опита и традициите на компанията във възпроизвеждането на прецизен звук и заедно с това се възползва от всички актуални технологии, за да предложи възможно най-доброто аудио изживяване на клиентите. Така се ражда серията VGx, съчетаваща обичайното за компанията високо качество на звука с впечатляващ дизайн и редица иновации.

 

През 2016 г. дебютира VG1 – първия представител на новата серия. VG1 e компактна и ултрапреносима тонколона, предназначена за хора с много активен начин на живот, която е напълно непромокаема, прахоустойчива и защитена от удари. Следва VG7 през 2017г. – прекия наследник на Outcast,  също предназначен за големи, открити пространства. През същата година се появяват и VG3 и VG5, които демонстрират една значима иновация - управляват се чрез капацитивен тъч панел. Двата модела допълват серията VGx и така тя вече предлага широк избор от аудио системи с различни размери и мощности, които покриват разнообразни потребителски нужди и са подходящи за голям брой дейности на открито и закрито. Soundcast се вслушва и в обратната връзка от клиентите – те харесват VG7, но мислят, че той има още неразкрит потенциал. Така през 2018г. се появява и VG7SE - специално издание на модела с по-голям размер, по-голяма батерия и още повече мощност. Компанията представя и VGtx - Bluetooth предавател с увеличен обхват, който е предназначен да стриймва музика от домашни аудио системи или телевизори към новите модели на Soundcast, разположени в двора или на терасата.

 

С новата си серия продукти Soundcast отговаря на повишаващите се изисквания на клиентите. Полипропиленовите мембрани на високоговорителите, използвани в първите модели на компанията са заменени в серията VGx с такива, изработени от алуминиево-титаниева сплав - материал, високо ценен в аудио индустрията, който възпроизвежда звук много по-прецизно и по-ефективно. Уплътнтенията на говорителите пък вече са направени от бутилова гума, която запазва гъвкавостта си при ниски и високи температури и е устойчива на ултравиолетови лъчи, като така не позволява качеството на звука да се влияе от атмеосферните услоявия. Магнитите на високоговорителите вече са изработени от неодим – рядък елемент със значително по-силни магнитни свойства от желязото, който позволява по-ефективно използване на заряда на батерията в сравнение с по-старите модели. Това, заедно с напредъка в развитието на батериите, позволява в серията VGx да бъдат вложени по-малки батерии, осигуряващи по-дълго възпроизвеждане на музика и позволяващи продуктите да бъдат с по-малки размери и по-ниско тегло от преди.

 

Bluetooth технологията също се развива и версията, която новите модели използват е 4.2. Тя демонстрира редица нововъведения, насочени именно към усъвършенстването на безжичния пренос на звук. Bluetooth вече е по енерго-ефективен от преди, капацитетът за предаване на информация е увеличен, а аудио сигналът вече се компресира с новите и по-ефективни кодеци AAC и aptX, гарантиращи безкомпромисно качество на звука. аptX е особено интересен кодек, тъй като той запазва качеството на звука идентично с това на .FLAC формата и така дава наистина аудиофилско изживяване на слушателите. Моделите VGx вече са снабдени и с NFC технология за да може връзката със смартфони да става още по-лесно от преди. Но може би най-важнотото нововъведение е технологията True Wireless Stereo. Тя позволява на новите аудио системи на Soundcast да се свързват в стерео-двойки с отделни ляв и десен канал и така разширява още повече техните възможности.

 

Бъдещето

 

Развойната дейност на Soundcast не спира и компанията вече подготвя следващите си модели. През 2019г. на пазара ще се появи VG10, а заедно с него и поредната иновация. Освен стандартната Bluetooth свързаност моделът ще разчита и на WiFi технологията и новия стандарт за пренос на аудио DTS PlayFi. PlayFi е отворена платформа, набираща популярност сред производителите на оборудване, която дава нови възможности за свързване на устройствата през WiFi. Стандартът позволява голям брой аудио системи, тонколони, ресийвъри, усилватели и други да бъдат свързвани помежду си и дава на потребителите свободата да изградят домашната си аудио конфигурация според желанията си. Многобройни тонколони могат да бъдат разположени в различните помещения на дома и в прострнаствата извън него, а потребителите могат да избират дали да се чува една и съща музика в хола, в спалнята и в градината или навсякъде да звучи нещо различно. Технологията позволява и групирането на няколко тонколони в съраунд конфигурация за впечатляващо филмово озвучаване. PlayFi е интегриран и с все по-популярните онлайн музикални платформи като Spotify и Amazon Music и така притежателите на бъдещите продукти на Soundcast ще могат още по-лесно да слушат музиката от онлайн плейлистите си. Soundcast VG10 ще поддържа и Apple Airplay 2, като така ще даде възможност на потребителите на Apple устройства още по-бързо и по-удобно да се наслаждаван на музиката си.  Заедно с това Bluetooth 5 също започва да набира популярност сред производителите на смартфони и тепърва предстой да разкрие пълния си потенциал от гледна точка на безжичното аудио.

 

Отвъд 2019 г. можем да очакваме развитието на технологиите да доведе до още многобройни подобрения в обалстта на безжичното пренасяне на звук. Бъдещите още по-високи скоростти на пренос на данни, повишенитята в изчислителната мощ и енергоефективността на компонентите, заедно с усъвърщенстването на алгоритмите, обработващи аудио сигнала ще позволят на производителите на аудио оборудване да създадат още по-добри продукти за клиентите си. А от инженерите на Soundcast можем да очакваме да се възползват от всички нови технологии и да продължават да създават иновативни безжични аудио системи с традиционното високо качество на звука.

Вече можете да намерите аудио системите Soundcast при нашите партньори от AV Electronics

прочети още

Екипът на Summitsweb е подложил VG1 на всякакви изпитания в реални планински условия.

прочети още

Ще можете да се възползвате от -10% коледно намаление от 23.11.2018 до 10.01.2019

прочети още

Вземете най-преносимата тонколона от серията SOUNDCAST VGx.

прочети още

Американската премиум аудио марка SOUNDCAST вече е в България!

прочети още

Заповядайте в магазина ни за да чуете бруталната мощ на SOUNDCAST VG7.

прочети още